دوره 5، شماره 9 - ( سال پنجم/ شماره 9/ بهار و تابستان 1393 )                   جلد 5 شماره 9 صفحات 45-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (3719 مشاهده)

  در گذشته جواب‌های مسائل تصمیم‌گیری و انتخاب گزینه‌ی برتر در منابع آب، تنها مبتنی بر یک هدف (ماکزیمم کردن نسبت سود به هزینه) بوده است. ولی امروزه با استفاده از تصمیم‌گیری چندمعیاره، دیگر لازم نیست تنها مقادیر مالی و سودآور را اعمال نمود بلکه می‌توان چندین شاخص را (به صورت معیارهایی کمی و کیفی) نظیر معیارهای سیاسی، اجتماعی و زیست‌محیطی برای انتخاب گزینه‌ی برتر به کار برد. مرحله اول در انجام یک تصمیم‌گیری چندشاخصه، اولویت‌بندی، شناسایی و بررسی محدودیت‌های موجود در طرح‌ها است. مرحله بعد تعیین شاخصه‌ها یا معیارهای ارزیابی با در نظر گرفتن ملاحظات اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و مسایل فنی می‌باشد. سپس باید برای تبدیل شاخص­های کیفی به کمی، بی‌مقیاس کردن شاخص­ها و تعیین وزن نسبی آنها از طریق یکی از روش‌های تصمیم‌گیری اقدام نمود و در نهایت به ارزش‌گذاری آن طرح با الگوریتم مورد نظر پرداخت و بهترین گزینه را انتخاب نمود. در این تحقیق نیز با استفاده از مدلسازی با نرم‌افزار WEAP به شبیه ­ سازی حوزه زرینگل پرداخته شد. سپس با شناخت گزینه‌ها و شاخص‌های مورد نظر کارشناسان به کمک روش TOPSIS بهترین گزینه از بین سناریوهای موجود برگزیده شده است که نتایج نشان­دهنده‌ی نیاز به توسعه بیشتر در کشت تابستانه در حوزه می‌باشد.

متن کامل [PDF 1088 kb]   (2575 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/6/3 | پذیرش: 1393/6/3 | انتشار: 1393/6/3

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.