دوره 5، شماره 9 - ( سال پنجم/ شماره 9/ بهار و تابستان 1393 )                   جلد 5 شماره 9 صفحات 77-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (3506 مشاهده)

  در این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در جهت­های اصلی دامنه سازند های گچساران و آغاجاری، حوزه ­ های آبخیز کوه گچ و مرغا در شهرستان ایذه انتخاب گردیدند. بدین منظور در سازند آغاجاری در 8 نقطه و با سه تکرار و در سازند گچساران نیز در 8 نقطه و با 3 تکرار و در چهار جهت اصلی دامنه شمالی، جنوبی، شرقی و غربی نمونه برداری خاک انجام شد. برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مانند درصد رس، ماسه، سیلت، شن، اسیدیته، هدایت الکتریکی، رطوبت، ماده آلی، آهک و میزان سدیم در هر دو سازند تعیین گردیدند. در مقایسه دامنه­های شمالی در هر دو سازند بسیاری از
متغیر
­ های خاکی مانند سیلت، ماسه، شن، EC ، درصد رطوبت، آهک و pH اختلاف معنی­داری را از خود نشان دادند. در دامنه های شرقی نیز بسیاری از متغیرهای خاکی مانند درصد رس، آهک و pH در دو سازند اختلاف
معنی­داری را نشان دادند. در دامنه های غربی و جنوبی نیز بسیاری از متغیرهای خاکی مانند درصد رس، سیلت، ماسه، شن،
EC ، ماده آلی، آهک و pH در دو سازند اختلاف معنی­داری را نشان دادند. در سازند آغاجاری در خصوصیات فیزیکی خاک بیشترین مقادیر رس، سیلت، ماسه و شن به ترتیب با 33/52 درصد، 33/40 درصد، 67/39 درصد و 16/74 درصد مربوط به دامنه­های غربی، شرقی، جنوبی و غربی می­باشد. در خصوصیات شیمیایی خاک نیز بیشترین مقادیر pH ، EC ، رطوبت، سدیم، آهک و ماده آلی به ترتیب با 40/8، 32/0 دسی زیمنس بر متر، 75/6 درصد، 029/0 گرم در لیتر، 11/40 درصد و 13/1 درصد مربوط به دامنه­های غربی، شرقی، شمالی، شرقی، شمالی و جنوبی می­باشد. در سازند گچساران در خصوصیات فیزیکی خاک بیشترین مقادیر رس، سیلت، ماسه و شن به ترتیب با 67/32 درصد، 33/62 درصد، 33/ 34 درصد و 69/69 درصد مربوط به دامنه­های شمالی، شرقی، غربی و شمالی می­باشد. در خصوصیات شیمیایی خاک نیز بیشترین مقادیر pH ، EC ، رطوبت، سدیم، آهک و ماده آلی به ترتیب با 82/7، 60/1 دسی زیمنس بر متر، 14/7 درصد، 016/0 گرم در لیتر، 83/34 درصد و 01/1 درصد مربوط به دامنه­های شمالی و شرقی، شرقی، غربی، شرقی، جنوبی و غربی می­باشد.

متن کامل [PDF 633 kb]   (2233 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/6/3 | پذیرش: 1393/6/3 | انتشار: 1393/6/3

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.