TY - JOUR T1 - Assessing Spatial and Temporal Variations of Coastal Groundwater Quality with Regard to Different uses TT - ارزیابی تغییرات مکانی و زمانی کیفیت آب زیرزمینی اراضی ساحلی از دیدگاه مصارف مختلف JF - jwmr JO - jwmr VL - 9 IS - 18 UR - http://jwmr.sanru.ac.ir/article-1-589-fa.html Y1 - 2019 SP - 284 EP - 293 KW - Agriculture KW - Coastal aquifers KW - Drinking KW - Industry KW - Paddy field N2 - "گزارش فنی" کیفیت منابع آب اراضی ساحلی در پایاب حوضه­های آبخیز، عمدتا به-دلیل فعالیت­های مختلف انسانی در حال کاهش است. در این تحقیق، تغییرات زمانی کیفیت آب زیرزمینی منطقه­ای ساحلی به وسعت 25 هزار هکتار واقع در استان مازندران، بررسی شد. قبل از فصل کشت برنج (زمستان 1388)، در فصل کشت برنج (بهار 1389) و بعد از فصل کشت برنج (تابستان 1389)، از آب زیرزمینی 37 چاه مشاهده­ای موجود در این منطقه نمونه­برداری شد. مقادیر هدایت الکتریکی، اسیدیته و غلظت کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، بی­کربنات، کلر و سولفات آب زیرزمینی نمونه­های آب زیرزمینی تعیین شد. براساس شاخص­ها و استانداردهای مختلف، کیفیت آب زیرزمینی از لحاظ مصارف کشاورزی، صنعت و شرب ارزیابی شد. متوسط هدایت الکتریکی آب زیرزمینی در فصول زمستان، بهار و تابستان به­ترتیب 5806، 3524 و 8656 میکروزیمنس بر سانتی‌متر بود که نشان­دهنده افزایش خطر شور شدن آب زیرزمینی در انتهای فصل کشت برنج می­باشد. قلیائیت آب در حدود 60 درصد موارد در کلاس­های C4-S1، C4-S2،C4-S3 و C4-S4 قرار داشت. غلظت کلر آب زیرزمینی بیشتر از حد مجاز آن برای استفاده در صنعت بود. در فصل تابستان 1389، آب زیرزمینی نامناسب­ترین وضع را از نظر شرب در مقایسه با فصول زمستان 1388 و بهار 1389 داشت. نتایج نشان داد که کشت برنج تاثیر قابل توجهی بر کیفیت آب زیرزمینی در اراضی ساحلی مورد مطالعه داشت. براین اساس، مدیریت مناسب آب و مواد غذایی در طول فصل کشت برنج می­تواند در حفاظت کیفیت آب زیرزمینی منطقه مطالعه موثر باشد. M3 10.29252/jwmr.9.18.284 ER -