دوره 4، شماره 7 - ( بهار و تابستان 1392 )                   جلد 4 شماره 7 صفحات 69-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (7259 مشاهده)

  منابع آب یک کشور به ویژه آب زیرزمینی یک ثروت ملی است لذا برای استفاده بهینه از منابع آب موجود برنامه‏ریزی همه جانبه و آگاهانه الزامی است و این مهم جز با شناخت دقیق و صحیح پراکنش مکانی منابع آب میسر نخواهد شد . هدف از این پژوهش ارزیابی دقت روش­های میان­یابی مکانی جهت
پهنه بندی مکانی پارامترهای کمی آب­های زیرزمینی (سطح و عمق آب زیرزمینی)
و بررسی تغییرات این پارامترها در طول دوره آماری مورد مطالعه در دشت الشتر واقع در استان لرستان می­باشد. بدین منظور از اطلاعات مربوط به چاه­های پیزومتری در دشت الشتر استفاده شد و روش­های زمین آمار شامل‏ کریجینگ ساده، کریجینگ ‏معمولی، کوکریجینگ‏ ساده، کوکریجینگ‏ معمولی ‏و روش عکس‏ فاصله با توانهای 1 تا 5 مورد بررسی قرار گرفت. بعد از کنترل کیفیت‏ و نرمال‏ سازی‏ داده‏ها، اقدام ‏به ترسیم واریوگرام گردید. با توجه به مجذور میانگین مربعات باقیمانده ( RMSE ) کمتر، مناسب‏ترین واریوگرام، با استفاده از روش اعتبارسنجی ( cv ) حذفی و به کمک کمترین قدر مطلق خطا ( MAE )، مناسب­ترین روش میان ­ یابی انتخاب گردید. نتایج نشان داد که برای پهنه بندی عمق آب زیرزمینی در همه سال­ها­ی آماری روش کریجینگ ساده و برای پهنه بندی سطح آب زیرزمینی با استفاده از متغیرکمکی H ، در مقایسه با سایر روش­های میان­یابی مورد بررسی روش کوکریجینگ معمولی دارای دقت بالاتری است .

متن کامل [PDF 643 kb]   (4268 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/7/9 | انتشار: 1392/7/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.