بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (31 مشاهده)
مقدمه: فرسایش آبی سبب کاهش کیفیت خاک و مشکلات زیست­محیطی می­شود. بهترین شیوه­های مدیریت خاک پیشگیری از فرسایش خاک، مهار رواناب و رسوب و حفظ کیفیت خاک می­باشد.
مواد و روش: این پژوهش برای دست­یابی به اثر کمپوست زباله شهری و ورمی­کمپوست بر برخی ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی خاک (بر پایه بلوکهای کامل تصادفی) و میزان رواناب و رسوب، به­صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی انجام شد. بدین منظور نه کرت (سه کرت حاوی تیمار کمپوست، سه کرت حاوی ورمی­کمپوست و سه کرت شاهد) احداث شدند که هر کدام از کودها در کرت مربوط به خود به مقدار 18 کیلوگرم در هر هکتار به خاک اضافه و تا عمق 30 سانتی­متری با خاک مخلوط شدند و ویژگی­های فیزیکوشیمیایی خاک )همانند اسیدیته، شوری، میانگین وزنی قطر خاکدانه، وزن مخصوص ظاهری، ماده آلی،کربنات کلسیم، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، درصد اشباع) و مقدار رواناب و رسوب در سه رخداد (دو بارش طبیعی و یک بارانساز) در تیمارهای مختلف مقایسه شدند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که تیمارهای ورمی­کمپوست و کمپوست سبب افزایش غلظت عناصر غذایی NPK، ماده آلی، افزایش قطر خاکدانه، درصد اشباع و کاهش جرم ویژه ظاهری نسبت به شاهد شدند. هم­چنین میانگین حجم رواناب و رسوب در تیمارهای کمپوست و ورمی­کمپوست نشان داد که به­واسطه بهبود ویژگی­های خاک در کرت­های حاوی آن­ها، حجم رواناب در بارش­های طبیعی اول به ترتیب 5/68 و 6/82، در بارش طبیعی دوم 56/62 و 2/74 و در شبیه­ساز باران 3/30 و 45/45 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. مقدار رسوب نیز در کرت­های حاوی کمپوست و ورمی­کمپوست به­طور معنی­داری در سطح یک درصد نسبت به شاهد کمتر بود. کرت­های ورمی­کمپوست به دلیل بهبود ویژگی­های فیزیکی خاک نسبت به کرت­های حاوی کمپوست کمترین میانگین حجم رواناب و جرم رسوب و تیمار شاهد بیشترین مقدار را نشان داد.
نتیجه­گیری: بنابراین به­نظر می­رسد به دلیل دسترسی آسان کمپوست و ورمی­کمپوست و تاثیر قابل ملاحظه­ای که در تامین و حفاظت از مواد غذایی خاک و بهبود ویژگی­های فیزیکی خاک دارند، در توسعه برنامه­های مهار فرسایش خاک می­توانند مفید واقع شود.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فرسايش خاک و توليد رسوب
دریافت: 1399/11/20 | ویرایش نهایی: 1401/12/24 | پذیرش: 1401/11/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به (پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز (علمی-پژوهشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Watershed Management Research

Designed & Developed by : Yektaweb