بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (23 مشاهده)
مقدمه و هدف: در سال‌های اخیر، افزایش جمعیت و گسترش سکونتگاه‌ها در مناطق خطرناک تا حد زیادی تأثیر بلایای طبیعی را در کشورهای صنعتی و در حال توسعه افزایش داده است. پهنه­ بندی خطر زمین­ لغزش به شناسایی نقاط استراتژیک و مناطق بحرانی جغرافیایی مستعد، کمک می ­کند. بنابراین اقدامات برای کاهش سریع، ایمن و برنامه­ ریزی استراتژیک برای آینده اهمیت دارد. در واقع ارزیابی خطر زمین ­لغزش ممکن است یک کمک مناسب و مقرون‌به‌صرفه برای برنامه‌ریزی کاربری زمین باشد، لذا در این راستا هدف از پژوهش حاضر مدل­ سازی خطر وقوع زمین ­لغزش با استفاده از داده کاوی در حوضه ­های جنگل شمال کشور است.
مواد و روش­ ها: برای این منظور نقشه خطر زمین­ لغزش به روش مورا وارسون با تأثیر فاکتورهای مؤثر بر وقوع زمین­ لغزش­ شامل عوامل توپوگرافیکی، عوامل هیدرولوژیکی و اقلیمی، عوامل زمین ­شناسی، عامل پوشش زمین، عوامل انسانی، شبکه هیدروگرافی از مدل رقومی ارتفاعی، نقشه زمین­ شناسی با استفاده از نقشه سازمان زمین­ شناسی کشور تهیه و برای به ­دست آوردن شاخص پستی ‌و بلندی نسبی ابتدا با استفاده از منحنی میزان­ های ارتفاعی برگرفته از نقشه ­های توپوگرافی 1:25000 منطقه نقشه طبقات ارتفاعی تهیه شد. پس از آن منطقه، به شبکه‌های یک کیلومترمربعی تقسیم و نقشه ­های با کمترین و بیشترین میزان ارتفاع در شبکه‌های یک کیلومترمربعی حاصل شد؛ و در مرحله آخر با تفریق این دو نقشه، نقشه­ های به­دست آمد که اطلاعات آن بیانگر مقدار شاخص پستی‌ و بلندی نسبی است. برای به­ دست آوردن شاخص رطوبت خاک نیز از بارندگی ماهانه استفاده شد. در نهایت با استفاده از نقشه پهنه­ بندی حاصل شده از الگوریتم­­ های سه مدل جنگل تصادفی، شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم درخت تصمیم برای مدل­ سازی خطر وقوع زمین­ لغزش در محیط نرم­افزارSTATISTICA12.0  استفاده شد.
یافته­ ها: برطبق نتایج، بیشترین توزیع مساحت زمین­ لغزش متعلق به طبقه با خطر کم (76 درصد) است و به ­ترتیب متغیرهای شدت بارندگی، حساسیت لیتولوژیک، پستی ‌و بلندی نسبی و شدت لرزه­ای براساس درجه اهمیت به ­عنوان مهمترین عوامل وقوع زمین­ لغزش در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از اعتبارسنجی با سه الگوریتم جنگل تصادفی، درخت تصمیم و شبکه عصبی مصنوعی؛ با توجه به ضریب تبیین، درصد مجذور میانگین مربعات خطا و اریبی حاصل شده در مدل­ سازی خطر وقوع زمین­ لغزش نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی با تعداد 5 لایه ورودی، 7 لایه پنهان و (99/0R2=، 28/12RMSE%= و 33/3BIAS%=-) نسبت به سایر روش ­ها دارای دقت بالاتری است.
نتیجه ­گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد روش­ های داده­ کاوی قابلیت بالایی در پیش ­بینی خطر وقوع زمین ­لغزش دارند. لذا استفاده از روش­ های مذکور می­ تواند در کاهش خطرات همراه زمین ­لغزش و برنامه­ ریزی برای کاربری زمین مورد نظر قرار گیرد.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ساير موضوعات وابسته به مديريت حوزه آبخيز
دریافت: 1401/8/2 | ویرایش نهایی: 1401/12/24 | پذیرش: 1401/9/8

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به (پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز (علمی-پژوهشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Watershed Management Research

Designed & Developed by : Yektaweb