بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه زابل
چکیده:   (25 مشاهده)
مقدمه: بشر در طول حیات خود شاهد حوادث مختلف هیدرولوژیکی مانند کمبود آب، خشکسالی، سیل، وقوع بهمن و ... بوده است که دامنه خطر این حوادث تابع رفتار متغیرهای هیدرولوژیکی و خصوصیات حوضه­ های آبخیز می­باشد. فقدان آمار و اطلاعات یا کافی نبودن آمار درست و مناسب سبب شده است تا بررسی و شناخت رفتار متغیرهای هیدرولوژیکی و خصوصیات حوضه ­های آبخیز با دقت قابل قبولی صورت نگیرد. بر همین اساس، مدل­ های هیدرولوژیکی ابزار مناسبی برای ارزیابی وضعیت کنونی منابع آبی و پیش­بینی شرایط آتی با آگاهی و درک از اندرکنش­ ها و تعاملات حاکم در سطح حوضه­ های آبخیز می­باشند.
مواد و روش: در این پژوهش، با استفاده از مدل SWAT اقدام به انجام شبیه ­سازی بارش- رواناب حوضه آبخیز لار شد که برای این منظور از داده­های روزانه بارش، دما و دبی طی دوره آماری مشترک (2017-1988) استفاده شد. شبیه­سازی اولیه مدل هیدرولوژیکی در افزونه SWAT انجام و از نرم افزار SWAT-CUP و روش SUFI-2 به عنوان یک الگوریتم بهینه برای تحلیل حساسیت، واسنجی و اعتبارسنجی مدل استفاده گردید.
یافته ­ها: بر پایه مدل SWAT منطقه مورد مطالعه به 37 زیرحوضه و 308 واحد پاسخ هیدرلوژیکی تقسیم گردید. علاوه بر این، با تحلیل حساسیت 24 پارامتر موثر بر شبیه­ سازی رواناب ماهانه خروجی حوضه آبخیز لار مشخص شد که تعداد 7 پارامتر براساس مقادیر دو شاخص t-state وp-value ، به عنوان پارامترهایی با بیشترین اثرگذاری انتخاب و از این 7 پارامتر، سه پارامتر شماره منحنی برای شرایط رطوبتی متوسط، فاکتور بازگشت جریان پایه به آبراهه اصلی و متوسط آب قابل استفاده به عنوان حساس­ترین پارامترها در شبیه ­سازی رواناب شناسایی گردیدند. سپس مدت 18 سال از دوره آماری (1988-2005) جهت واسنجی و 12 سال (2006-2017) برای اعتبارسنجی انتخاب شد. همچنین کارآیی و راندمان مدل با استفاده از ضرایب NS، R2، p-factor و r-factor مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر این ضرایب طی دوره واسنجی به ترتیب 80/0، 82/0، 80/0 و 33/0 و طی دوره اعتبارسنجی 90/0، 90/0، 39/0 و 43/0 برآورد گردید. علاوه براین، انطباق زمانی نقاط اوج و فرود هیدروگراف­های شبیه ­سازی شده و اندازه­ گیری شده دبی نیز دقت بالای مدل در شبیه­ سازی را تأیید کرد.
نتیجه­ گیری کلی: نتایج کسب شده نشان می­دهد که با وجود جریان فصلی و بدون جریان پایه و همچنین فراوانی روزهای با جریان صفر، مدل SWAT از قابلیت بالایی جهت شبیه­ سازی دبی ماهانه حوضه­ های آبخیز مناطق خشک برخوردار است.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هيدرولوژی
دریافت: 1401/8/11 | ویرایش نهایی: 1401/12/24 | پذیرش: 1401/10/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به (پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز (علمی-پژوهشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Watershed Management Research

Designed & Developed by : Yektaweb