بهار و تابستان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (258 مشاهده)
مقدمه و اهداف: بحران کمبود آب از یک‌سو و عدم مدیریت صحیح منابع آب از سوی دیگر لزوم اجرای مدیریت یکپارچه منابع آب را برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار ضروری می‌سازد. دستیابی به این مهم نیازمند فراهم‌سازی ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد زیرساخت‌های لازم برای اجرای صحیح مدیریت یکپارچه منابع آب و دستیابی به اهداف توسعه پایدار می‌باشد.
مواد و روش: در پژوهش حاضر ابتدا با مرور دیدگاه‌های مختلف و متنوع بین‌المللی و نتایج اجلاس‌ها و کنفرانس‌های جهانی آب مفهوم جامع مدیریت یکپارچه منابع آب انتخاب گردید. سپس با مراجعه به منابع بین‌المللی نظیر گزارش‌های بانک جهانی، مستندات و اجلاس‌های FAO[1]، برنامه توسعه سازمان ملل متحد، اسناد مرتبط با چشم‌اندازهای کمیته فنی برنامه مشارکت جهانی آب، اسناد برنامه جهانی ارزیابی آب سازمان ملل متحد، سند 2030 سازمان ملل و نیز اسناد بالادستی مصوب مدیریت آب کشور از جمله سیاست‌های کلان آب، سیاست‌های هجده‌گانه آب کشور، سند چشم‌انداز بیست ساله در بخش آب و برنامه چهارم توسعه، اسناد و گزارش‌های مربوط به کنفرانس‌های ملی و بین‌المللی با محوریت مدیریت یکپارچه منابع آب و توسعه پایدار و همچنین پژوهش‌های محققان ضمن شناسایی اصول، ساختار، چالش‌ها و اهداف مدیریت یکپارچه منابع آب و ارتباط با توسعه پایدار نیز مورد بررسی قرار گرفت. به‌منظور شناسایی ابزارهای مورد نیاز رویکرد مدیریت یکپارچه منابع برای تسهیل روند توسعه پایدار میزان اثرگذاری 4 معیار شامل: 1) معیارهای حفاظت و بهره‌برداری منابع آب، 2) سیاست‌گذاری، 3) اجتماعی و 4) اقتصادی بر پیاده‌سازی رویکرد مدیریت یکپارچه منابع آب حوضه آبریز تجن با استفاده از توزیع 15 پرسشنامه در بین اساتید و دانشجویان گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای هر مؤلفه 13 گویه و 5 زیرمجموعه با امتیازات عددی شامل خیلی کم (1)، کم (2)، متوسط (3)، زیاد (4) و خیلی زیاد (5) در نظر گرفته شد. در نهایت با استفاده از نسبت مجموع کلیه امتیازات هر مؤلفه به تعداد پرسشنامه‌های توزیع شده، میزان تأثیرپذیری هریک از این مؤلفه‌ها بر پیاده‌سازی رویکرد مدیریت یکپارچه منابع آب براساس درصد تعیین گردید.
یافته‌ها: براساس ارزیابی‌های صورت گرفته، مؤلفه‌ حفاظت و بهره‌برداری منابع آب بیش‌ترین میزان اثربخشی (64/60%) را بر پیاده‌سازی مدیریت یکپارچه منابع آب حوضه آبریز تجن داشته است. از طرفی اهرم‌های سیاست‌گذاری با (52/40%) در اولویت دوم میزان اثربخشی و بخش‌های اجتماعی و اقتصادی نیز به‌ترتیب اولویت‌های سوم (52/40%) و چهارم (43/30%) را به‌خود اختصاص داده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که اجرای موفق رویکرد یکپارچه منابع آب و دستیابی به توسعه پایدار در گرو توجه همه‌جانبه به کلیه بخش‌های مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی و محیط‌زیستی می‌باشد. چراکه این ابزارها مکمل یکدیگر می‌باشند و اختلال در فراهمی هرکدام از آن‌ها منجر به ایجاد محدودیت در دستیابی به اهداف و چشم‌اندازهای توسعه پایدار در یک منطقه می‌شود.
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی و باتوجه به بررسی‌های صورت گرفته در پژوهش حاضر مدیریت یکپارچه منابع آب و توسعه پایدار در حوضه آبریز تجن و سایر مناطق دو جزء جدایی‌ناپذیر برای تداوم بقای یک منطقه می‌باشند؛ بنابراین فراهم آوردن زیرساخت‌های لازم برای این مهم بایستی به‌عنوان ارکان اصلی برنامه‌ریزی‌های مدیریتی حوضه آبریز در نظر گرفته شود؛ که این امر نیز جز با مشارکت و هماهنگی همه ارگان‌ها، سازمان‌ها، ذی نفعان و بهره‌برداران منابع آب میسر نخواهد شد.
 

[1] Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
 

     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/4/5 | پذیرش: 1402/10/8

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به (پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز (علمی-پژوهشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Watershed Management Research

Designed & Developed by : Yektaweb