Nadi M, Baziarpour H, Raeini sarjaz M. Evaluation and modification of Aphrodite precipitation network in estimating monthly and annual precipitation in central parts of Iran. jwmr. 2022; 13 (25) :97-104
URL:
http://jwmr.sanru.ac.ir/article-1-1126-fa.html
نادی مهدی، بازیارپور هانیه، رائینی سرجاز محمود. ارزیابی و اصلاح شبکه بارش آفرودیت در برآورد بارش ماهانه و سالانه مناطق مرکزی ایران. پژوهشنامه مديريت حوزه آبخيز. 1401; 13 (25) :104-97
URL: http://jwmr.sanru.ac.ir/article-1-1126-fa.html
گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (108 مشاهده)
مقدمه و هدف: تخمین بارندگی و تهیه نقشه های دقیق همبارش در مناطق فاقد آمار هواشناسی اهمیت بسیاری در مطالعات هیدرولوژی و هواشناسی دارد. اهمیت این موضوع در مناطق کویری که فاقد ایستگاه های متراکم هواشناسی میباشند بیشتر است. شبکه متراکم بارش آفرودیت، داده های روزانه بارش را در گره های 25/0×25/0 درجه در محدوده ایران در اختیار قرار می دهد اما قبل از استفاده از آن باید ارزیابی و اصلاح شود.
مواد و روش ها: این تحقیق با هدف بررسی دقت و صحت داده های بارش شبکه آفرودیت در چهار حوضه ی آبریز کویری ایران از زیرمجموعه حوضه آبریز فلات مرکزی ایران در مقیاسهای زمانی ماهانه و سالانه انجام شد. برای این منظور از دادههای میانگین درازمدت ماهانه و سالانه 9 ایستگاه همدیدی و 2 ایستگاه بارانسنجی سازمان هواشناسی استفاده شد که اقلیم ایستگاه ها از فراخشک، خشک و نیمه خشک متغیر است. برای صحت سنجی داده ها در هر مقیاس زمانی ، از آماره های ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا و میانگین اریبی خطا استفاده شد. در ادامه داده های شبکه با روش نسبت میانگینها اصلاح شد. سپس دقت دادههای اصلاح شده با دو روش معمول درونیابی کریجینگ و وزنی عکس فاصله مقایسه گردید.
یافته ها: نتایج شاخص خطای اریبی نشان داد داده های شبکه آفرودیت در مقیاس ماهانه و سالانه همبستگی مناسبی با دادههای ایستگاهی داشته اما به نظر میرسد تخمین بارش شبکه بیشتر از دادههای واقعی است که برای رفع این مشکل با اعمال ضرایب اصلاحی، دادههای شبکه اصلاح شد. ضرایب اصلاحی بدست آمده بین 0/60 در ماههای کم بارش تا 0/94 در ماههای پربارش تغییر میکند. بررسی شبکه اصلاح شده در ماه های مختلف نشان داد علاوه بر رفع مشکل بیشبرآوردی، میانگین خطا نیز به مقدار زیادی کاهش یافته است، همچنین در مورد بارش سالانه، جذر میانگین مربعات خطا از 71/25 به 15/19 میلیمتر تقلیل یافت که نشان دهنده افزایش تقریبی پنج برابری کارایی این شبکه پس از اعمال ضرایب اصلاحی است.
نتیجه گیری: نتایج مقایسه شبکه اصلاح شده با روشهای درون یابی نشان داد که در همه شاخصهای مورد بررسی شبکه اصلاح شده از هر دو روش درون یابی در تخمین بارش بسیار کارآمدتر است. لذا استفاده از ضرایب اصلاحی به دست آمده در این پژوهش برای شبکه آفرودیت به منظور بالا بردن دقت شبکه بارش آفرودیت توصیه می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
هواشناسی دریافت: 1399/10/7 | ویرایش نهایی: 1401/4/8 | پذیرش: 1400/1/18 | انتشار: 1401/4/8