مهندسی منابع طبیعی، آبخیزداری
چکیده: (780 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: امروزه استفاده از امکانات موجود در جوامع برای جلوگیری از انواع بحرانهای احتمالی و یا کاهش میزان خسارات وارده الزامی هست. برای مقابله با این بحران ها ایجاد مراکز مدیریت بحران با اهدافی چون انجام اقدامات پیشگیرانه، آمادگی و مقابله با بحران، امدادرسانی به مناطق بحرانزده، اسکان موقت حادثه دیدگان ضروری هست. یکی از چالش های اصلی ایجاد سازمان های مدیریت بحران، مکانیابی بهینه آنهاست، چراکه قرارگیری این مراکز در مکانی درست و مناسب باعث بالا رفتن کارایی آنها می شود. این پژوهش با هدف مکانیابی مناطق بهینه احداث سایت های مدیریت بحران در شهر بابل انجامشده است.
مواد و روشها: در این مطالعه،معیارهای مؤثر در مکانیابی شامل: شیب، جهت شیب، ارتفاع، فاصله از کاربری تجاری، درمانی، اداری، انتظامی، مذهبی، آموزشی، فاصله از راه و رودخانه انتخاب گردیده و توسط کارشناسان به روش AHP وزندهی شده است. پس از همسانسازی کلیه لایه های اطلاعاتی، الگوریتم تحلیل سلسله مراتبی و الگوریتم های فازی با هدف یافتن مکان بهینه بر آنها اعمال گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که در پهنهبندی به روش AHP، ۱۶8 هکتار مساحت معادل 5/56 درصد بهترین شرایط را برای ایجاد سایت مدیریت بحران در شهر بابل دارا است و در روش فازی چهار عملگر GAMA, Product, AND, OR استفاده گردید، که عملگر ANDدارای نتیجه بهتری نسبت به دیگر عملگرها بوده است، در عملگر فوق، ۱۰۳ هکتار برابر با 3/4 درصد مساحت شهر مستعد برای ایجاد سایت مدیریت بحران است.
نتیجهگیری: خروجی مدل های طراحیشده با روش سلسله مراتبی و منطق فازی باهم متفاوت بوده است. دلیل این تفاوت در نظر گرفتن معیارها بدون دخالت دادن وزن در مدل فازی و در نظر گرفتن لایه ها با وزن مختلف در مدل AHP بوده است. نتایج خروجی مدل AHP به دلیل دخالت دادن نظرات کارشناسی دقیق تر بوده چراکه با وزندهی معیارهای مختلف ترکیبشده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سنجش از دور و سامانه های اطلاعات جغرافيايی دریافت: 1399/11/25 | ویرایش نهایی: 1400/12/3 | پذیرش: 1400/5/23 | انتشار: 1400/6/10