دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (37 مشاهده)
مقدمه: دین بهعنوان یک باور عمومی نقش اساسی در تکوین نهادهای اجتماعی دارد از خلقت آدم تاکنون نقش اساسی در اداره امور جامعه داشته است که یکی از الگوی رابطهای جالب بین دین و طبیعت بر اساس آب نشاءت گرفته است. بر اساس این رابطه یکی از اصلیترین جلوه وجودی و نگرشی بنام پاکی ، باور و سلامت معنوی صورت گرفته است که نقش اساسی در تنظیم متقابل تربیت دینی، مدنی و فردی داشته است؛با توجه به اینکه اغلب تحقیقات در زمین نقش باوری دینی به خاطر باور فرهنگی و اجتماعی امری چالشبرانگیز به شمار میرود که محققان کمتری بخصوص در داخل جامعه اسلامی به این موضوع پرداخته اند. همچنین تفاوتهای نگرش و باور نیز اکثراً از ذات طبیعت الگو گرفته است. پژوهش حاضر، با در نظر گرفتن نقش آب و ارتباط آن با باور اسلامی و سلامت معنوی ، بیشتر با هدف بررسی رابطه نگرش مذهبی، سطح درآمد و مصرف آب در جامعه شهرستان گرگان انجام شد به همین منظور هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطهی میان متغیرهای سلامت معنوی، جنست، درآمد، تعداد نفرات خانواده،وضعیت شغل و ملک بهعنوان متغیرهای مستقل و متغیر مصرف سرانه آب بهعنوان متغیرهای وابسته در بین افراد جامعه محلی گرگان است. جامعه آماری این پژوهش جامعه شهری شهرستان گرگان در سال 1400 هستند که از جامعه موردنظر حدود 100نفر به روش نمونهگیری تصادفی ساده از بین هر جوامع شهری انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل مقیاس نگرش سنج باو دینی و سلامت معنوی پرسشنامهی مالی است. این پژوهش به روش کمی و از نوع مطالعات همبستگی است که به بررسی رابطهی بین نگرش سلامت معنوی و سطح تعداد افراد خانوار- سن و نگرش مذهبی در رابطه با مصرف آب میپردازد. کلیهی دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS تحلیل شدند و بهصورت آماره عددی از روش ضریب همبستگی اسپرمن و تحلیل رگرسیون چندمتغیره مرحله ای برای تعیین ارتباط بین متغیرها استفاده شده است یعنی تحلیل آماری دادههای این تحقیق از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی اسپرمن و تحلیل رگرسیون چندگانه) استفاده شد.
نتایج این پژوهش نشان داد که بین سلامت معنوی و مصرف آب رابطهی مثبت معنیداری وجود دارد. همچنین مشخص شد که بین میزان مصرف آب و سن رابطهی معنیداری وجود دارد و تحلیل رگرسیون نشان داد سلامت معنوی و سن افراد برای صرفهجویی در مصرف آب است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که بین سلامت معنوی و گرایش به مصرف آب رابطه معنیدار و مثبت وجود دارد. لازم به ذکر است که با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون از بین متغیرهای پیشبین، فقط متغیر سلامت معنوی است که بهطور معنیداری در پیشبینی مصرف مواد آب نقش دارد. با توجه به نتایج بهدستآمده از این مطالعه، فرضیههای پژوهش مبتنی بر ارتقای رابطهی بین سلامت معنوی و مصرف آب تائید میشوند و با در نظر داشتن نقش دین و مؤلفههای دینی در حفاظت آب در جامعهی اسلامی، اهمیت دادن به آنها در حیطههای آموزش میتواند کمک زیادی به بهبود روش استفاده پایدار در جامعه نماید.دین بهعنوان یک باور عمومی نقش اساسی در تکوین نهادهای اجتماعی دارد از خلقت آدم تاکنون نقش اساسی در اداره امور جامعه داشته است که یکی از الگوی رابطهای جالب بین دین و طبیعت بر اساس آب نشاءت گرفته است. بر اساس این رابطه یکی از اصلیترین جلوه وجودی و نگرشی بنام پاکی ، باور و سلامت معنوی صورت گرفته است که نقش اساسی در تنظیم متقابل تربیت دینی، مدنی و فردی داشته است؛ با توجه به اینکه اغلب تحقیقات در زمین نقش باوری دینی به خاطر باور فرهنگی و اجتماعی امری چالشبرانگیز به شمار میرود که محققان کمتری بخصوص در داخل جامعه اسلامی به این موضوع پرداخته اند. همچنین تفاوتهای نگرش و باور نیز اکثراً از ذات طبیعت الگو گرفته است. پژوهش حاضر، با در نظر گرفتن نقش آب و ارتباط آن با باور اسلامی و سلامت معنوی ، بیشتر با هدف بررسی رابطه نگرش مذهبی، سطح درآمد و مصرف آب در جامعه شهرستان گرگان انجام شد به همین منظور هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطهی میان متغیرهای سلامت معنوی، جنست، درآمد، تعداد نفرات خانواده، وضعیت شغل و ملک بهعنوان متغیرهای مستقل و متغیر مصرف سرانه آب بهعنوان متغیرهای وابسته در بین افراد جامعه محلی گرگان است.
جامعه آماری این پژوهش جامعه شهری شهرستان گرگان در سال 1400 هستند که از جامعه موردنظر حدود 100نفر به روش نمونهگیری تصادفی ساده از بین هر جوامع شهری انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل مقیاس نگرش¬ سنج باو دینی و سلامت معنوی پرسشنامهی مالی است. این پژوهش به روش کمی و از نوع مطالعات همبستگی است که به بررسی رابطهی بین نگرش سلامت معنوی و سطح تعداد افراد خانوار- سن و نگرش مذهبی در رابطه با مصرف آب میپردازد. کلیهی دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS تحلیل شدند و بهصورت آماره عددی از روش ضریب همبستگی اسپرمن و تحلیل رگرسیون چندمتغیره مرحله ای برای تعیین ارتباط بین متغیرها استفاده شده است یعنی تحلیل آماری دادههای این تحقیق از شاخص¬های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی اسپرمن و تحلیل رگرسیون چندگانه) استفاده شد.
نتایج این پژوهش نشان داد که بین سلامت معنوی و مصرف آب رابطهی مثبت معنیداری وجود دارد. همچنین مشخص شد که بین میزان مصرف آب و سن رابطهی معنیداری وجود دارد و تحلیل رگرسیون نشان داد سلامت معنوی و سن افراد برای صرفهجویی در مصرف آب است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که بین سلامت معنوی و گرایش به مصرف آب رابطه معنیدار و مثبت وجود دارد. لازم به ذکر است که با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون از بین متغیرهای پیشبین، فقط متغیر سلامت معنوی است که بهطور معنیداری در پیشبینی مصرف مواد آب نقش دارد.با توجه به نتایج بهدستآمده از این مطالعه، فرضیههای پژوهش مبتنی بر ارتقای رابطهی بین سلامت معنوی و مصرف آب تائید میشوند و با در نظر داشتن نقش دین و مؤلفههای دینی در حفاظت آب در جامعهی اسلامی، اهمیت دادن به آنها در حیطههای آموزش میتواند کمک زیادی به بهبود روش استفاده پایدار در جامعه نماید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/11/14 | پذیرش: 1403/6/24