دوره 6، شماره 11 - ( بهار و تابستان 1394 )                   جلد 6 شماره 11 صفحات 89-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

(2015). Comparison of Two Methods of IUCN and Watershed, Range and Forest Management in Assessing Watershed Sustainability (Case Study: Talleghan-Zeidasht). jwmr. 6(11), 73-89.
اسدی نلیوان امید، محسنی ساروی محسن، زاهدی امیری قوام الدین، نظری سامانی علی اکبر. مقایسه دو روش IUCN و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در ارزیابی پایداری حوزه آبخیز (مطالعه‌ی موردی: طالقان- زیدشت 1) پ‍‍ژوهشنامه مديريت حوزه آبخيز 1394; 6 (11) :89-73

دانشگاه تهران

توسعه پایدار رویکردی جامع به بهبودبخشی کیفیت زندگی انسان­ها در جهت تحقق رفاه اقتصادی، اجتماعی و محیطی
سکونتگاه­های انسانی است. توسعه پایدار در صورتی تحقق می­یابد که همپوشی بین لایه‌های اکولوژیکی، اقتصادی ­و اجتماعی ایجاد گردد. هدف از این تحقیق ارزیابی و اندازه­گیری پایداری حوزه آبخیز می­باشد. جهت ارزیابی پایداری از دو روش استفاده شده است. روش اول از دستورالعمل پایش و ارزشیابی طرح­های مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری استفاده شد که توسط معاونت برنامه­ریزی نظارت راهبردی رئیس­جمهور و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری برای ایران تهیه و تنظیم شده است. در حالت کلی در بخش بوم­سازگان مرتعی 3 معیار، 9 شاخص و 14 متغیر انتخاب و اندازه­گیری شدند. در بخش بوم‌سازگان مسائل اقتصادی و اجتماعی 5 معیار و 16 شاخص (خود شاخص­ها به عنوان متغیر عمل می­کنند) انتخاب و اندازه­گیری شدند. امتیاز نهایی برای بوم­سازگان مرتع 45 شد که آن را در طبقه متوسط قرار می­دهد و امتیاز نهایی برای بخش مسائل اقتصادی و اجتماعی 32 شد که با توجه به 16 متغیر انتخابی عدد دو (تقسیم) بدست می­آید که آن را در طبقه متوسط قرار می­دهد. در نهایت با استفاده از ماتریس برآورد امتیازات و جدول ارزشیابی حوزه آبخیز وضعیت پایداری حوزه آبخیز مشخص می­شود. با توجه به جمع کل امتیازات حوزه آبخیز زیدشت به لحاظ پایداری وضعیت ضعیفی دارد. روش دوم جهت آنالیز و اندازه­گیری پایداری در حوزه مورد ­نظر روش IUCN بوده است. این روش همزمان بخش انسانی و اکوسیستم را مورد بررسی قرار می­دهد. در بخش رفاه انسان 2 معیار و 6 شاخص و 28 متغیر ارزیابی و اندازه­گیری شدند. در بخش پایداری اکوسیستم 4 معیار و 10 شاخص و 35 متغیر ارزیابی و اندازه­گیری شدند. نتایج نهایی با توجه به بارومتر پایداری نشان داد که پایداری حوزه آبخیز زیدشت 1 در حد متوسط می‌باشد. این شرایط با حفاظت از اکوسیستم و ارتقاء سطح زندگی مردم می‌تواند بهبود پیدا کند.

دریافت: 1394/4/24 | ویرایش نهایی: 1398/6/3 | پذیرش: 1394/4/24 | انتشار: 1394/4/24