دوره 6، شماره 11 - ( بهار و تابستان 1394 )                   جلد 6 شماره 11 صفحات 161-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

(2015). Examining Meandering Pattern of River, Using the Indexes of Curvature Coefficient and Central Angle (Case Study: Babolrud and Sajjadrud Rivers). J Watershed Manage Res. 6(11), 152-161.
میرزاوند محمد، قاسمیه هدی، نظری سامانی علی اکبر، ولی عباسعلی، ساداتی نژاد سید جواد. بررسی الگوی پیچان‌رودی رودخانه‌ها با استفاده از شاخص‌های لئوپولد و کورنایس (مطالعه موردی: رودخانه ی بابل رود و سجاد رود) پ‍‍ژوهشنامه مديريت حوزه آبخيز 1394; 6 (11) :161-152

1- دانشگاه کاشان
2- دانشگاه تهران
بخش عمده­ای از شهر­ها و روستاها در امتداد رودخانه­ها و به­ویژه در روی پادگانه­های رودخانه­ای استقرار یافته­اند. این زمین­ها تحت ﺗﺄثیر دینامیک رودخانه و تغییرات دبی، همواره در معرض خطراتی از جمله سیلاب و ناپایداری بستر در نتیجه­ی حرکات پیچان­رودی هستند. لذا بررسی الگوی پیچان­رودی رودخانه­ها به­منظور جلوگیری از خطرات احتمالی امری ضروری است. در این پژوهش محدوده مورد بررسی، رودخانه­ی بابل­رود و سجادرود واقع در جلگه­ی ساحلی مازندران در نظر گرفته شد. به­منظور تعیین الگوی این رودخانه­ها از ضریب خمیدگی (­به روش لئوپولد) و نیز زاویه­ی مرکزی (­به روش کورنایس)، به­عنوان ابزار غیر­فیزیکی و از نقشه­های توپوگرافی و عکس­های هوایی به­عنوان ابزار فیزیکی تحقیق استفاده شد. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که میانگین ضریب خمیدگی در محدوده­ی مورد مطالعه برابر46/2 می­باشد این رقم بیانگر بالا بودن نسبت پیچ و­خم­دار بودن رودخانه است همچنین نشان­دهنده این است که سرعت تکامل پیچان رودها از نظر زمانی و مکانی یکسان نیست. از طرفی با توجه به نتیجه­ی به دست آمده از شاخص ضریب خمیدگی، 76/71 درصد از قوس­های این رودخانه در زمره­ی الگوی پیچان­رودی تکامل­یافته قرار می­گیرند. ضرایب به دست آمده از طریق این مدل­ها، ضرورت تثبیت میان­مدت و کوتاه­مدت بستر را از طریق روش­های مدیریتی و مهندسی سازه ایجاب می­کند.
دریافت: 1394/4/24 | پذیرش: 1394/4/24