(2015). Examining Meandering Pattern of River, Using the Indexes of Curvature Coefficient and Central Angle (Case Study: Babolrud and Sajjadrud Rivers).
J Watershed Manage Res.
6(11), 152-161.
URL:
http://jwmr.sanru.ac.ir/article-1-500-fa.html
میرزاوند محمد، قاسمیه هدی، نظری سامانی علی اکبر، ولی عباسعلی، ساداتی نژاد سید جواد. بررسی الگوی پیچانرودی رودخانهها با استفاده از شاخصهای لئوپولد و کورنایس (مطالعه موردی: رودخانه ی بابل رود و سجاد رود) پژوهشنامه مديريت حوزه آبخيز 1394; 6 (11) :161-152
URL: http://jwmr.sanru.ac.ir/article-1-500-fa.html
1- دانشگاه کاشان
2- دانشگاه تهران
چکیده: (5720 مشاهده)
بخش عمدهای از شهرها و روستاها در امتداد رودخانهها و بهویژه در روی پادگانههای رودخانهای استقرار یافتهاند. این زمینها تحت ﺗﺄثیر دینامیک رودخانه و تغییرات دبی، همواره در معرض خطراتی از جمله سیلاب و ناپایداری بستر در نتیجهی حرکات پیچانرودی هستند. لذا بررسی الگوی پیچانرودی رودخانهها بهمنظور جلوگیری از خطرات احتمالی امری ضروری است. در این پژوهش محدوده مورد بررسی، رودخانهی بابلرود و سجادرود واقع در جلگهی ساحلی مازندران در نظر گرفته شد. بهمنظور تعیین الگوی این رودخانهها از ضریب خمیدگی (به روش لئوپولد) و نیز زاویهی مرکزی (به روش کورنایس)، بهعنوان ابزار غیرفیزیکی و از نقشههای توپوگرافی و عکسهای هوایی بهعنوان ابزار فیزیکی تحقیق استفاده شد. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که میانگین ضریب خمیدگی در محدودهی مورد مطالعه برابر46/2 میباشد این رقم بیانگر بالا بودن نسبت پیچ وخمدار بودن رودخانه است همچنین نشاندهنده این است که سرعت تکامل پیچان رودها از نظر زمانی و مکانی یکسان نیست. از طرفی با توجه به نتیجهی به دست آمده از شاخص ضریب خمیدگی، 76/71 درصد از قوسهای این رودخانه در زمرهی الگوی پیچانرودی تکاملیافته قرار میگیرند. ضرایب به دست آمده از طریق این مدلها، ضرورت تثبیت میانمدت و کوتاهمدت بستر را از طریق روشهای مدیریتی و مهندسی سازه ایجاب میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/4/24 | پذیرش: 1394/4/24