دوره 6، شماره 12 - ( پاییز و زمستان 1394 )                   جلد 6 شماره 12 صفحات 153-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghamghami M, Ghahreman N, Bazrafshan J. (2016). Spatial-Temporal Modeling of Occurrence and Amount of Winter Rainfall using Hidden Markov Model. J Watershed Manage Res. 6(12), 139-153.
URL: http://jwmr.sanru.ac.ir/article-1-565-fa.html
قمقامی مهدی، قهرمان نوذر، بذر افشان جواد. مدل سازی فضایی-زمانی وقوع و مقدار بارش زمستانه در گستره ایران با استفاده از مدل مارکف پنهان پ‍‍ژوهشنامه مديريت حوزه آبخيز 1394; 6 (12) :153-139

URL: http://jwmr.sanru.ac.ir/article-1-565-fa.html


1- دانشگاه تهران
چکیده:   (4902 مشاهده)

مدل­سازی چندمکانی بارش یکی از زمینه­های مهم در علوم طبیعی است و مدل­های مختلف آماری برای این مهم توسعه یافته­اند که نگرشی فضایی به مدل­سازی و شبیه­سازی بارش روزانه دارند. مدل مارکف پنهان یکی از انواع مدل­های چندمکانی بارش روزانه است که علاوه بر شبیه­سازی بارش روزانه، به بررسی توزیع فضایی و زمانی الگوهای وقوع بارش نیز می­پردازد. در مطالعه حاضر با بکارگیری مدل مارکف پنهان، اقدام به مدل­سازی بارش زمستانه (ژانویه تا آوریل) براساس داده­های 130 ایستگاه باران­سنجی در گستره ایران شده است. طول دوره آماری داده­های بارندگی روزانه 21 سال (2010-1990) می­باشد. هدف این تحقیق، دستیابی به توزیع فضایی و زمانی الگوهای جوی و شبیه­سازی تصادفی وقوع و مقدار بارش به­طور همزمان است. نیل به این اهداف با بکارگیری
الگوریتم­های مختلف حل مسائل مدل مارکف پنهان شامل الگوریتم برآورد پارامتر بیشینه­سازی امید (
EM) و الگوریتم رمزگشایی ویتربی و یک الگوریتم شبیه­سازی که با تبدیل احتمالاتی همراه است، میسر است. انتظار می­رود که الگوهای جوی مستخرج از مدل مارکف پنهان، منطبق بر الگوهای سینوپتیکی باشند که براین اساس 8 الگوی مختلف جوی به­عنوان مجموعه متناهی حالات پنهان به­دست آمدند و هرکدام گویای الگوی خاص سینوپتیکی هستند. فراوان­ترین الگوی توزیع بارندگی مستخرج از مدل مارکف پنهان، الگوی خشک (شرایط پایدار) بوده که طی آن احتمال وقوع بارش در اکثر ایستگاه­های کشور پایین است. این الگو دارای بیشترین احتمال آغازین معادل 429/0 و بیشترین احتمال انتقال مارکفی از حالت مشابه معادل 637/0 می­باشد. همچنین، شبیه­سازی چندمکانی بارش زمستانه نیز با حفظ آماره­های اساسی شامل میانگین و انحراف معیارهای مجموع فصلی ایستگاه­ها، مقدار صدک­های مختلف هر ایستگاه و وابستگی­های فضایی وقوع و عدم وقوع بارش، دارای نتایج قابل­ قبولی است که در مجموع بکارگیری این رهیافت، سودمند ارزیابی شده است.

متن کامل [PDF 1405 kb]   (1680 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/10/21 | پذیرش: 1394/10/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به (پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز (علمی-پژوهشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Watershed Management Research

Designed & Developed by : Yektaweb