بهار و تابستان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- شرکت مهندسی مشاور آب و عمران پردیسان
چکیده:   (271 مشاهده)
مقدمه و هدف: سیل به دلایل متعددی از جمله شدت بارندگی، تخریب پوشش گیاهی و تجاوز به حریم رودخانه‏ها ایجاد می‏ شود. قدرت زیاد سیل‏ ها، به ساختمان‏ ها، پل‏ ها و سازه ‏های موجود آسیب وارد می‏کند و ظرفیت بستر رودخانه را کاهش می‏ دهد. همچنین حجم بیش از حد آب خسارات جانی، مالی و تخریب زیستگاه های جانوران را نیز در پی دارد. برای مقابله با سیل و خسارات ناشی از آن، اقدامات سازه‏ای مانند احداث سد و اقدامات غیر سازه‏ای مانند افزایش پوشش گیاهی، پیش‏بینی و سیستم‏ های هشدار سیل انجام می‏شود. پیش‏بینی سیل، فرآیند برآورد زمان و مکان وقوع سیل و میزان حجم آب می‏ باشد و به‏عنوان ابزاری کارآمد و کم‏ هزینه برای مدیریت سیلاب و کاهش خسارات ناشی از آن بوده که در سال ‏های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. از جمله اقدامات جهت مدیریت سیلاب، مدل‏سازی بارش-رواناب می ‏باشد. جهت شناخت ارتباط بین پارامتر بارش و رواناب و همچنین تعیین مقدار دبی اوج و زمان رسیدن به دبی اوج، از طریق مدل‏های هیدرولوژیکی، شبیه‏ سازی انجام می‏شود. یکی از نرم ‏افزارهای هیدرولوژیکی در این زمینه، نرم ‏افزار HEC-HMS می‏باشد. با استفاده از سه مولفه مدل حوضه، مدل هواشناسی و مشخصه‏های کنترل، میزان تلفات، رواناب، جریان پایه و روندیابی با روش‏های موجود محاسبه می‏شود و در نهایت عملیات واسنجی جهت کاهش اختلاف هیدروگراف ‏های مشاهداتی و شبیه‏ سازی شده انجام می‏ گردد. بارش از مهم‏ترین پارامترهای ورودی جهت شبیهسازی سیلاب می‏ باشد. بنابراین برآورد صحیح میزان آن امری ضروری و مهم تلقی می‏گردد. با توجه به تعداد ایستگاه‏های باران‏سنجی و عدم وجود ایستگاه‏ های کافی در سطح کشور به‏خصوص مناطق کوهستانی، استفاده از اطلاعات مدل عددی هواشناسی و داده‏ های بارش ماهواره‏ای در پیش‏بینی سیل نقش مهمی دارد. مدل‏ های عددی هواشناسی با کمک مدل‏های ریاضی، وضعیت آب و هوا را پیش‏بینی می‏کند. پیش‏بینی‏ها به سه دسته کوتاه‏ مدت، میان ‏مدت و بلندمدت و مدل‏ های منطقه ‏ای و جهانی تقسیم می‏ شوند. یکی از این مدل‏ها، مدل عددی هواشناسی GFS می ‏باشد که داده ‏هایی مانند دما، باد و بارش را پیش‏بینی و ارائه می‏ کند. بارندگی‏ های شدید، تخریب جنگل ‏ها، برداشت شن و ماسه و ساختمان ‏سازی در پهنه‏ های سیلابی از جمله دلایل وقوع سیل در مازندران و به‏ خصوص رودخانه تجن در سال‏های اخیر می‏ باشد. هدف اصلی این پژوهش، برآورد مقدار دبی اوج سیل با شبیه‏ سازی وقایع سیلابی و ارزیابی نتایج حاصل از آن با استفاده از اطلاعات بارش مدل عددی هواشناسی GFS در حوضه رودخانه تجن واقع در شهر ساری در استان مازندران بوده است.
مواد و روشها: در این پژوهش، داده ‏های مورد نیاز ایستگاه ‏های هیدرومتری حوزه‏ آبخیز تجن شامل اندازه ‏گیری‏های‏ ساعتی سیلاب‏ های ثبت شده و همچنین اطلاعات مورد نیاز ایستگاه‏ های تبخیرسنجی و باران‏سنجی در این حوضه شامل بارندگی حوزه آبخیز تجن از طریق شرکت آب منطقه‏ ای مازندران برای دوره 10 ساله 1400-1390 اخذ گردید. همچنین اطلاعات بارش از طریق خروجی مدل عددی هواشناسی GFS نیز در دوره مذکور از سایت https://openweathermap.org دریافت شد. با استفاده از لایه‏ های کاربری اراضی و گروه هیدرولوژیک خاک در نرم ‏افزار ArcGIS، شماره‏ منحنی هر زیرحوضه تعیین و خصوصیات فیزیوگرافی حوزه آبخیز تجن با استفاده از الحاقیه HEC-GeoHMS استخراج گردید. با توجه به خصوصیات فیزیوگرافی زیرحوضه‏ ها، اطلاعات مربوط به بارش ایستگاه‏ های حوزه آبخیز تجن و دبی سیلاب اخذ شده از شرکت آب منطقه ‏ای مازندران، شبیه‏ سازی چهار واقعه سیل 12/07/1390، 20/09/1390، 23/08/1394 و 10/09/1396 در نرم‏افزار HEC-HMS انجام شد. از روش شماره منحنی سازمان حفاظت خاک آمریکا برای محاسبه تلفات، جهت محاسبه رواناب از روش هیدروگراف واحد SCS و روندیابی از روش روندیابی تأخیر مورد استفاده قرار گرفت. سپس برای تعیین میزان حساسیت پارامترهای شماره منحنی، زمان تأخیر و تلفات اولیه آنالیز حساسیت انجام شد. در فرآیند واسنجی، جهت تعیین مقادیر بهینه پارامترها از نه تابع هدف موجود در نرم‏افزار HEC-HMS شامل میانگین قدر مطلق باقیمانده‏ ها، میانگین مربع باقیمانده ‏ها، انحراف معیار وزنی دبی اوج، توان متغیر وزنی دبی اوج، درصد خطای دبی اوج، مجذور میانگین مربعات خطا، مجموع قدر مطلق باقیمانده‏ ها، مجموع مربع باقیمانده‏ها و انحراف معیار وزنی زمان اوج استفاده گردید. در گام بعد، صحت‏سنجی (رویداد 10/09/1396) با استفاده از مقادیر بهینه‏ پارامترها انجام شد و در نهایت پس از واسنجی و صحت‏ سنجی نرم‏افزار HEC-HMS، وقایع سیلابی مورد نظر با استفاده از داده‏های مدل عددی هواشناسی GFS، شبیه‏سازی گردید.
یافتهها: نتایج، همبستگی بالای میان هیدروگراف‏ های مشاهده‏ای و واسنجی شده را در سطح معنی‏داری 95 درصد (0/9<r) نشان داد. همچنین بهترین تابع هدف، توان متغیر وزنی دبی اوج بوده است. نتایج حاصل از آنالیز حساسیت نشان داد که دبی اوج نسبت به تغییرات پارامترهای تلفات اولیه و شماره‏ منحنی حساسیت بیشتری دارد. برای تأیید صحت نتایج به‏دست آمده در فرآیند واسنجی، صحت‏سنجی انجام شد. نتایج حاکی از آن است که میان میانگین‏ های دو گروه دبی‏ های مشاهده شده و واسنجی شده تفاوت معنی‏ داری وجود نداشت (0/213=P-value). همچنین نتایج شبیه‏سازی با استفاده از مدل عددی هواشناسی نشان داد که میان هیدروگراف ‏های مشاهده شده و شبیه‏ سازی شده توسط داده‏ های مدل عددی هواشناسی تفاوت معنی‏ داری (در سطح معنی‏ داری 95 درصد) وجود نداشته است.
نتیجهگیری: مطابق با نتایج به‏دست آمده، با استفاده از داده‏ های بارش مدل عددی هواشناسی GFS و نرم ‏افزار بارش-رواناب HEC-HMS می‏توان شبیه‏ سازی سیلاب را با نتایج قابل قبولی در پیش‏بینی دبی اوج سیل انجام داد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هيدرولوژی
دریافت: 1403/1/20 | پذیرش: 1403/6/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به (پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز (علمی-پژوهشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Watershed Management Research

Designed & Developed by : Yektaweb